Yoyo  Sendromu  Nedir?
21 Haziran

Yoyo Sendromu Nedir?

Yoyo  Sendromu  Nedir?

Kilo vermek  ve  verilen  kiloları korumak  aslında çok kolay iken  bazı durumlarda  süreklilik sağlanamayabiliyor. Kısa sürede hızla  verilen  kilolar fazlasıyla  geri  alınabiliyor. Örneğin; Her seferinde  10 kg  verip  15 kg  geri almak ve her defasında vücuda  5 kg daha eklemek  gibi bir durum başınıza geliyorsa bu  kısır döngüye  yoyo  sendromu  denir. 

Yoyo  Sendromunun  Sebeplerini  ve  Çözümlerini   Şimdi  5 Maddede  İnceleyelim.

1) Sürdürülebilir   Beslenmeye  Uyumsuzluk: 

Sürdürülebilir  beslenme  programları  mevsime uygun olacak şekilde  karbonhidrat,  Protein  ve  Yağ  üçlüsünü  ve  mikro besinleri  her  öğün doğru miktarda  içeren  doğal  besinlerden  oluşmalı  ve  beslenme  alışkanlıkları sadece  zayıflayana  kadar değil ömür boyu  uygulanan yaşam tarzı değişiklikleri olmalıdır. 3 ay  uygulayıp  istediğimiz  forma  ulaşınca  eski alışkanlıklara geri dönersek  verdiğimiz  kilonun daha da fazlasını almamız kaçınılmazdır. Uygulanan programın kişinin damak  tadına uygun olması da sürdürülebilirliği kolaylaştırır. Bu  yüzden  sürdürülemeyecek  olan  enteresan  uygulamalar   yerine  sağlıklı  yaşam  tarzını benimseyip  bana  uygun  programı ömür boyu  sürdürüyorum  diyebilmek  verilen  kilonun  korumasında   her zaman kalıcı bir yöntemdir.  Sürdürülebilir beslenme aynı zamanda;  fiziksel iyilik halinin yanı sıra ruhsal ve zihinsel iyilik halini de destekleyerek  tam bir iyilik halini sağlayarak hastalık riskini azaltır. Mevsiminde ve doğal  ürünleri teşvik ederek  karbon ayak  izini azaltıp gezegenin korunmasını  önler.

2) Çok  Düşük  Kalorili  Ve  Çeşitlilik   İçermeyen  Şok  Diyetler: 

Beslenme programlarının enerji değeri  kesinlikle dinlenme  metabolizma  hızının  altına  düşürülmemelidir.  Hızlı kilo veririm düşüncesi  ile de yetersiz  beslenmeye  başvurulmamalıdır.  Olması  gerekenden  daha  fazla yemeyeceğimiz  gibi daha eksik  de  beslenilmemelidir.  Bu  tarz  beslenmeler  kıtlık  metabolizmasına  sokarak  sonrasında  kat kat fazla beslenmeye  ve  dolayısıyla kilo artışına sebep olur.  Bunun  yanı sıra sıvı diyetler, herhangi  bir ürüne bağlı diyetler  ve patates  diyeti,  hurma diyeti  gibi tek tip gıdaya bağlı şok diyetlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bizler katı beslenmeye uygun  varlıklarız  sıvı detokslar, alkali içecekler ancak destekleyici  olabilir. Her gıdadan farklı besin değerleri aldığımız için de beslenmede  çeşitliliği  olabildiğince  sağlamak  kilo  koruma  ve  bağışıklık sistemi  için gereklidir.

3)Yiyecek  ve İçeceklerde Ödül/Ceza Yanılgısına  Düşmek:

Sağlıklı  yiyecekleri  sabredilmesi  gereken bir zorluk  gibi düşünmek,  sağlıksız yiyecekleri ise  mükafaat olarak görmek bizleri olumsuz etkiler. Hayattan  keyif  alamaz hale gelir  ve yoyo sendromuna kapılmaya daha yakın oluruz.  Sağlıklı  yiyeceklerin  bizler  için ne kadar besleyici olduğunu, vücudumuz için ne kadar faydalı olduğunu  düşünmek  kilo koruma için  daha teşvik  edici  olacaktır. Sağlıksız yiyecekleri de ödül olarak görmek  yerine  onları da çok canımız çektiğinde belli miktarlarda tüketebileceğimizi  bilmek  yüceltip  daha cazip hale getirmemizi  önler. Bu özgürlük kilo korumayı  kolaylaştırır.

4) Ya Hep Ya Hiç  Düşüncesi ‘Battı Balık Yan Gider’ Demek:

Hiç bir şey ne siyah ne de beyaz değildir. Birkaç defa fazla kaçırdık diye ondan sonra da hep  fazla kaçırma özgürlüğüne sahip olacağımız anlamına gelmiyor. Bir sonraki öğünleri toparlayıp kaldığımız yerden devam edebilmek  önemli. Elbette hepimiz zaman  zaman kaçamak  diye nitelendirdiğimiz tüketimlerde bulunabiliriz.  Her daim sağlıklı beslenmeyi  sürdüreceğimiz için arada küçük fireler vermek bizi bu yolda daha da motive eder. 

5)Kendimizi  Olumsuz  Yargılamak:

Kendimize ne söylersek ya da bize kendimizle ilgili ne söylenirse  hayatta ona inanırız. Bu yüzden kendinize hep telkinlerde bulunun.  Diyelim ki 30 kg verdiniz ve sadece 2 kg’ını geri aldınız. Bu gayet normal. Kendinizi  Ben zaten hep böyleyim bir şeyi  de düzgün beceremem  tarzında  eleştirip  suçlamaya başlamayın. Bu şekilde söylemler ancak daha da fazla kilo almanızı sağlar. Hemen çözüme odaklanın. Bu sadece bir şeyleri  yanlış yaptığınızın uyarısıdır. Sizin iradesiz olduğunuz  anlamına hiç gelmez. Kendinizi  tam tersi  cesaretlendirmeli  ve her zaman bir sağlıklı yaşamcı olduğunuz için kutlamalısınız.


Dyt.Gülsen  Saygan